Ți-a mers imaginația atât de departe încât ți-ai putea imagina prin ce am trecut în ultimele săptămâni?

Ți-a mers imaginația atât de departe încât ți-ai putea imagina prin ce am trecut în ultimele săptămâni?

Ți-a mers imaginația atât de departe încât ți-ai putea imagina prin ce am trecut în ultimele săptămâni? Blom: Bineînțeles că nu. Subtitlul cărții sună acum mai profetic decât se intenționase. Pe de altă parte: Această criză se concentrează doar pe toate problemele care erau acolo înainte. A arătat doar că acest model de hiperconsum, inclusiv o globalizare care a atins proporții complet bizare, este teribil de nerezonabil. Nu putem continua așa cum am trăit până acum – altfel în curând nu vom mai exista. Și foarte curând.

Pe de altă parte, am văzut acum că lucrurile incredibile erau posibile … Blom: Acesta este momentul strălucitor! Ni s-a spus întotdeauna: “Da, este groaznic ce se întâmplă cu clima, dar ce ar trebui să facem? Economia trebuie să continue. Dacă întrerupeți asta, lumea se va termina”. Și s-a spus că, în cele din urmă, fiecare întrebare va fi rezolvată de piață. Acum brusc a venit o criză, unde am găsit: “Nu putem și nu vrem să avem încredere în piață pentru a rezolva această criză. Statul trebuie să răspundă. Pentru ca acest lucru să se întâmple, tot ceea ce anterior era complet imposibil trebuie să se întâmple și imediat , în câteva zile. ” Cred că există magie în acest moment. Nimeni nu ne mai poate spune vreodată: Nu putem face asta!

Ce este responsabil pentru faptul că totul este posibil acum? Blom: speriat de moarte! În prezent producem cea mai mare criză economică din ultimii 100 de ani. Milioane de oameni își vor defalca modelul de viață și, deoarece suntem globalizați, va afecta milioane în țările mult mai puțin afectate de virusul însuși. Această criză economică și crizele politice care vor apărea din aceasta ar putea deveni cu adevărat cumplite. Cu toate acestea, este de asemenea important să înțelegem acest moment ca fiind oportunitatea pe care o are. Acest model ne-a adus la un pas. Este un pic ca cineva care sare de la etajul 30 și are o sănătate excelentă până în momentul impactului. Am văzut primele efecte ale impactului următor în ultimii ani. Acesta este cu adevărat momentul să ne gândim la asta: cum vrem să trăim? Pentru ce vrem să folosim toate aceste resurse? Dar este incredibil de greu să vorbești despre ceva ce încă nu știi. Pe de o parte, are sens să gândim lumea într-un mod mult mai local, pe de altă parte, este foarte important să știm că lumea nu se oprește la granițele noastre. Fluxurile climatice, financiare sau migraționale, terorismul – toate acestea sunt lucruri care nu pot fi înțelese decât la nivel global.

Frontierele au devenit brusc extrem de importante. Ce înseamnă consolidarea statelor naționale pentru viitor? Face acest lucru următorul război central european puțin mai posibil? Blom: Dacă lucrați istoric și sunteți interesat de momente de revoltă, puteți vedea că orice este posibil în orice moment al timpului.https://reduslims.me/ro/ Și că marile dezastre vin întotdeauna când o societate se simte deosebit de sigură. Dar există argumente bune împotriva unui război din Europa Centrală sau împotriva creșterii fascismului în Europa, iar cel mai puternic argument împotriva lui pe care îl știu este pur și simplu demografia: am avut mulți tineri în anii 20 și 30, din pe care cei mai în vârstă fuseseră deja brutalizați de un război. Avem astăzi o populație îmbătrânită care nu a trecut niciodată printr-un război. Dar vedem deja cum democrațiile sunt încet erodate și abolite în jurul nostru. O altă piesă s-a jucat de mult între scenele democrației. Și dacă în viitor viața publică ar fi posibilă doar prin intermediul aplicațiilor de urmărire, aceasta ar crea o infrastructură informațională care poate fi catastrofală dacă va cădea pe mâini greșite.

„Mângâierea în care ne-am stabilit a devenit mortală”.

Măsuri foarte restrictive au fost acceptate sub titlul „Criza sănătății” în mod surprinzător fără contradicție. Este, de asemenea, una dintre lecțiile din această criză: că am suportat în cele din urmă totul? Blom: Cred că este o chestiune de indolență. Avem atât de multe, încât este foarte ușor să ne retragem într-o viață apolitică și să fim distrați, informați și dronați 24 de ore pe zi. În acest fel, o anumită viață poate fi desfășurată foarte ușor fără a se implica politic. Majoritatea oamenilor ies în stradă doar atunci când se simt prost. Atâta timp cât majoritatea oamenilor se simt bine și se distrează bine, probabil că sunt destul de gata să se împace cu multe sisteme. Cu toate acestea, avem nevoie de mai mult disconfort, deoarece confortul în care ne-am stabilit a devenit fatal.

Criza care arată ceea ce este posibil ne va apropia sau ne va îndepărta de adevărata problemă a supraviețuirii umane? Nu se va spune în curând că trebuie să relansăm economia, indiferent de cost, și vom avea grijă de climă mai târziu? În cartea ta o numiți „faza omega” a unei societăți: împotriva unei cunoașteri mai bune, continuați spre abis … Blom: În cartea mea scriu că va exista o bătălie de povești, o bătălie pentru autoritatea de a explica de data aceasta . Nu cea mai adevărată și mai nobilă poveste câștigă, ci cea mai eficientă. Cred că oamenii pasionați de nevoia de a începe să trăiască diferit ar trebui să încerce să facă tot ce le stă în putință pentru a face această poveste cea mai eficientă. Acolo nu trebuie să ne luăm de la serviciu. Pentru generațiile următoare, acum trebuie să decidem ce direcție va lua. Într-un anumit fel, fără a dori să negăm tragedia multor oameni, acest șoc coronal este cel mai bun care ni s-ar fi putut întâmpla: arată că există o altă modalitate, da, putem trage frâna de urgență, dacă este necesar. Nu suntem o apendice la piață, avem propria noastră forță și propriile noastre priorități.

Dar politicienii au înțeles și asta? Blom: Politica este o artă pragmatică. Încă trebuie să urmăriți viziuni, iar viziunea nu poate fi că ceea ce avem acum este deja cel mai bun. Nu numai pentru că ne comportăm într-un mod prădător față de resursele naturale și alte persoane, ci și pentru că vedem: tinerii se zgârie singuri pentru a putea simți ceva, oamenii iau tone de antidepresive – nimeni nu-mi poate spune că acestea sunt cele mai fericite societăți din lume sunteți. Trebuie să ne schimbăm societatea. Ne-am dat seama că nu suntem stăpânii creației. Ne-am dat seama că suntem un singur organism într-un sistem imens. Aceasta ar fi o perspectivă foarte simplă care ar putea promova o nouă societate. Suntem într-un moment la fel de radical ca iluminismul, la fel de radical ca începuturile culturii noastre. Trebuie să stabilim un nou curs. Pentru că ceea ce avem acum nu va mai fi viabil în 20 de ani.

„Oamenii trebuie să o simtă direct pentru a reacționa. «

Dar care poveste ar fi suficient de captivantă pentru a schimba acțiunea politică atât de permanent? Blom: Suntem foarte slab echipați din punct de vedere psihologic pentru a face față crizelor treptate și lente. O schimbare bruscă, catastrofală, precum Corona, putem reacționa la ea foarte eficient și rapid. Dar o schimbare atât de târâtoare precum clima, unde cele mai mari și cele mai catastrofale schimbări au loc în altă parte, este mult mai dificilă. În același timp, aceasta este o primăvară uscată catastrofal și probabil vom avea o vară foarte caldă în care oamenii vor avea probleme circulatorii. Oamenii trebuie să o simtă direct pentru a reacționa. Dar avem nevoie de schimbări uriașe rapid, avem nevoie de o nouă afacere ecologică, de o infrastructură ecologică și durabilă pe care nepoții noștri o pot folosi în continuare. Apoi, am avea din nou speranța în societatea noastră că lucrăm pentru un viitor comun și nu doar pentru prosperitatea noastră individuală. Maestrul constructor care a elaborat planurile pentru Catedrala Sf. Ștefan știa că și nepoții săi nu vor vedea niciodată această catedrală terminată, dar peste câteva secole va fi ceva uriaș. Acesta ar fi un acces de care avem nevoie acum. Am pierdut viitorul și trebuie să-l creăm din nou.

DESPRE PERSOANĂ: Philipp Blom, născut la Hamburg în 1970, a studiat filosofia, istoria și studiile evreiești la Viena și Oxford. Locuiește la Viena ca autor, jurnalist și istoric. Cele mai cunoscute cărți ale sale includ „The Staggering Continent. Europe 1900-1914” (2009), „The Torn Years. 1918-1938” (2014) și „The World From its Hooks” (2017). În 2018 a fost vorbitor de deschidere al Festivalului de la Salzburg.

Citiți știrile acum 1 lună gratuit! * * Testul se încheie automat.

Mai multe despre acest lucru ▶

ȘTIRI DIN REȚEA

Câștigă acum adevărate căști fără fir de la JBL! (E-media.at)

Acces nou (yachtrevue.at)

8 motive pentru care este minunat să fii singur (lustaufsleben.at)

Burger de creveți de somon cu maioneză wasabi și castravete cu miere (gusto.at)

În noua tendință: Shock-Down – cât timp poate rezista economia blocajelor? (Trend.at)

Cele mai bune 35 de serii de familie pentru a râde și a se simți bine (tv-media.at)

E-Scooter în Viena: toți furnizorii și prețurile 2020 în comparație (autorevue.at)

Istoricul și publicistul Philipp Blom s-a ocupat în profunzime de marile crize din trecut. De multă vreme el solicită o regândire radicală în fața schimbărilor climatice. În noua sa carte „The Great World Theatre” (din 25 mai) el reînnoiește această cerință. El îi cheamă

Criza coroanei

o mare oportunitate.

Domnule Blom, noua dvs. carte a fost creată la propunerea Festivalului de la Salzburg. Cum sa întâmplat asta? Philipp Blom: După discursul meu de deschidere la Festival în 2018, (președintele) Helga Rabl-Stadler și (directorul artistic) Markus Hinterhäuser m-au întrebat: „Scrieți-ne o carte pentru a 100-a aniversare a Festivalului de la Salzburg. Ar trebui să se numească„ The Great World Theatre ”. Vă vom lăsa să scrieți. Atâta deschidere a fost o mare provocare. Ați vrut să prezint cartea la Festival și cred că ați dorit-o ca parte a dialogului pe care Festivalul de la Salzburg îl are cu prezentul și viitorul vostru Am fost preocupat de rolul pe care îl joacă arta și poveștile în modelarea unei societăți – cum se poate învăța să gândim idei și cum poate arta ne poate ajuta să aflăm cum ar putea arăta o nouă societate Astăzi vedem mai puternic ca oricând că ne aflăm într-un model de economie și societate suicidă. Corona este în cele din urmă un simptom al faptului că suntem prea adânci în natură. intervin contexte locale. Acum avem o ocazie istorică de a lua în considerare modul în care am putea trăi diferit.

Ce au spus despre carte la Festivalul de la Salzburg? Blom: A fost o carte diferită decât v-ați așteptat, dar ați văzut că a fost încercarea mea de a vă răspunde serios la întrebare. Este o carte care nu tratează în mod explicit festivalurile și înalta cultură, dar încearcă să ducă mai departe această întrebare și să spună: Suntem ființe care își spun ei înșiși. Poveștile pe care le spunem determină ce societăți formăm. Când povestea spune că suntem stăpânii creației și ar trebui să subjugăm pământul, ne comportăm într-un anumit mod. Aceste narațiuni pot fi utile, dar pot deveni și istovitoare. De aceea este foarte important ca o societate să ia în considerare: Ce vrem să ne spunem despre noi înșine?

Nu s-a decis încă dacă și în ce formă va avea loc Festivalul de la Salzburg în acest an din cauza crizei coroanei. Chiar ar trebui să aibă loc? Blom: Sunt sigur că se va lua cea mai responsabilă decizie posibilă. Nu cred că putem avea evenimente de masă din nou până nu vom avea terapii eficiente și vaccinuri eficiente. Este foarte dificil în acest moment să ne gândim la modul în care cultura poate rămâne prezentă – în special cultura care există din întâlnirile vii. Îi doresc Festivalului de la Salzburg să găsească cel mai bun mod de a purta flacăra, mai ales în acest an al suta.

„Nu putem continua așa cum am trăit până acum – altfel în curând nu vom mai exista”.

Cartea dvs. este subtitrată „Despre puterea imaginației în vremuri de schimbare”. Ți-a mers imaginația atât de departe încât ți-ai putea imagina prin ce am trecut în ultimele săptămâni? Blom: Bineînțeles că nu. Subtitlul cărții sună acum mai profetic decât se intenționase. Pe de altă parte: Această criză se concentrează doar pe toate problemele care erau acolo înainte. A arătat doar că acest model de hiperconsum, inclusiv o globalizare care a atins proporții complet bizare, este teribil de nerezonabil. Nu putem continua așa cum am trăit până acum – altfel în curând nu vom mai exista. Și foarte curând.

Pe de altă parte, am văzut acum că lucrurile incredibile erau posibile … Blom: Acesta este momentul strălucitor! Ni s-a spus întotdeauna: “Da, este groaznic ce se întâmplă cu clima, dar ce ar trebui să facem? Economia trebuie să continue. Dacă întrerupeți asta, lumea se va termina”. Și s-a spus că, în cele din urmă, fiecare întrebare va fi rezolvată de piață. Acum brusc a venit o criză, unde am găsit: “Nu putem și nu vrem să avem încredere în piață pentru a rezolva această criză. Statul trebuie să răspundă. Pentru ca acest lucru să se întâmple, tot ceea ce anterior era complet imposibil trebuie să se întâmple și imediat , în câteva zile. ” Cred că există magie în acest moment. Nimeni nu ne mai poate spune vreodată: Nu putem face asta!

Ce este responsabil pentru faptul că totul este posibil acum? Blom: speriat de moarte! În prezent producem cea mai mare criză economică din ultimii 100 de ani. Milioane de oameni își vor defalca modelul de viață și, deoarece suntem globalizați, va afecta milioane în țările mult mai puțin afectate de virusul însuși. Această criză economică și crizele politice care vor apărea din aceasta ar putea deveni cu adevărat cumplite. Cu toate acestea, este de asemenea important să înțelegem acest moment ca fiind oportunitatea pe care o are. Acest model ne-a adus la un pas. Este un pic ca cineva care sare de la etajul 30 și are o sănătate excelentă până în momentul impactului. Am văzut primele efecte ale impactului următor în ultimii ani.