Herniile incizionale Herniile incizionale sunt frecvente după o intervenție chirurgicală bariatrică deschisă, dar din fericire sunt mai rare după o intervenție chirurgicală laparoscopică bariatrică.
Deși acest lucru este ceva ce aștepți cu nerăbdare, este important să pierzi această greutate într-un mod sănătos pentru a evita efectele secundare, cum ar fi oboseala și căderea părului. Este important să urmați recomandările dietetice pe care vi le-a dat dieteticianul. Șansa dvs. de a vă atinge obiectivele de slăbire este sporită dacă urmați programul nostru bariatric după operație. Eșecul de a pierde în greutate La fel ca orice procedură bariatrică, există modalități de a învinge intervenția chirurgicală și de a nu pierde în greutate sau de a nu atinge pierderea maximă în greutate. Dacă mâncați excesiv în mod regulat, vă puteți întinde punga sau vă puteți dilata anastomoza, ducând la o eventuală creștere în greutate. De asemenea, este posibil să consumați cantități suficiente de lichid sau alimente bogate în calorii, astfel încât să nu slăbiți. În general, dacă alegeți un meniu echilibrat, bogat în proteine, consumat la ore normale și încorporați exerciții regulate în rutina zilnică, instrumentul care este bypassul gastric vă va permite să slăbiți și să îl mențineți oprit pe termen lung. Obiceiuri alimentare și exerciții fizice după un bypass gastric Studiile au arătat că, în medie, pacienții cu bypass gastric își pierd pofta de mâncare în primele cinci luni după operație. Este important în această perioadă să luați cantitatea adecvată de calorii, proteine și vitamine pentru a evita senzația de rău, slăbiciune și eventual pierderea părului.
Scopul tău este să arzi grăsimile, nu mușchii, așadar este foarte important să iei proteine pentru a menține volumul muscular. Cea mai bună șansă de a pierde în greutate cu ocolirea gastrică este în primele nouă luni. Pentru a profita la maximum de ocolirea dvs., profitați din plin de prima perioadă de lipsă de pofta de mâncare pentru a intra în obiceiurile corecte de alimentație și exerciții. Pacienții care nu reușesc să dezvolte obiceiuri alimentare bune sunt mai predispuși să-și recapete greutatea pe termen lung. Dacă te întorci la alimente bogate în calorii, cum ar fi chipsuri, prăjituri, băuturi răcoritoare și nu rămâi activ, atunci chiar și cel mai bun bypass va eșua. Procedura dvs. bariatrică ar trebui considerată un instrument care vă ajută să pierdeți în greutate. Importanța factorilor comportamentali nu poate fi subliniată prea mult. Prin urmare, este foarte important să participați cât mai mult la un grup de sprijin pentru pacienți și să solicitați asistență dietetică și psihologică ori de câte ori este recomandat sau ori de câte ori simțiți că vă luptați pentru a vă atinge obiectivele.
Studiile au arătat că pacienții care participă la grupuri de susținere a pacienților și care au fost operați într-un mediu multidisciplinar obțin rezultate mai bune.potencialex pret farmacia tei Așteptări nerealiste după o ocolire gastrică Pierderea în greutate cu ocolirea gastrică poate fi foarte rapidă. Această pierdere în greutate continuă poate crea dependență psihologică, dar în cele din urmă va încetini după șase până la nouă luni, așa că cel mai bine este să fiți pregătiți pentru acest eveniment. După cum sa menționat anterior, cea mai bună șansă de a pierde în greutate este în primele câteva luni, deci aceasta este perioada în care este recomandat să vă începeți regimul de exerciții fizice cu ajutorul unui fiziolog de exerciții fizice. Pe măsură ce pierdeți în greutate, capacitatea de exercițiu va crește, făcându-vă să vă simțiți mai bine și mai apt. Cel mai bun rezultat mediu dintr-un bypass gastric laparoscopic este de 70% din greutatea corporală în exces pe o perioadă de 18 luni. Rețineți că scopul operației este de a vă face mai sănătos, de a vă îmbunătăți speranța de viață și de a scădea problemele suferite de bolile legate de obezitate, nu este de a vă reduce la greutatea ideală. Cu cât trebuie să începeți cu mai multă greutate, cu atât probabil că veți pierde în greutate cu intervenția chirurgicală și regimul nostru dietetic și de exerciții fizice recomandat. Încercați să nu vă lăsați prins în capcana de a compara pierderea în greutate cu alții. Riscuri și complicații Riscurile generale care se aplică tuturor intervențiilor chirurgicale abdominale includ, dar nu se limitează la: Anestezicul (mai mare la obezii morbiși) Tromboza venoasă profundă (TVP) Embolie pulmonară Moarte Infecție Sângerare Pneumonie Atac cardiac Accident vascular cerebral Obstrucție intestinală Abces intraabdominal Deteriorarea organe intraabdominale Aderențe Infecții ale plăgilor Hernii incizionale.
Sângerări Este neobișnuit să aveți nevoie de o transfuzie de sânge, deoarece riscul de sângerare semnificativă este mai mic de 1%. Infecție Orice intervenție chirurgicală prezintă un risc de infecție. Cele mai frecvente tipuri sunt infecțiile plăgilor, infecțiile urinare și infecțiile toracice. Tipurile mai grave sunt infecțiile cu sânge, abcesul și peritonita. Deși din fericire sunt rare, unele dintre aceste infecții pot evolua până la moarte, chiar dacă sursa infecției este corectată și tratată corespunzător. Cheaguri cheagurile de sânge în venele picioarelor sau pelvisului (TVP) pot migra către plămâni (embolie pulmonară sau PE), ceea ce poate fi fatal. Acestea pot apărea după orice tip de intervenție chirurgicală, iar riscul persistă după operație timp de până la trei săptămâni. Riscul acestui tip de complicație după intervenția chirurgicală bariatrică este mai mic de 1%. Cu toate acestea, deoarece este o complicație atât de gravă și poate duce la moarte subită, echipa chirurgicală ia o serie de pași pentru a încerca să minimizeze riscurile. Vi se vor face injecții pentru subțierea sângelui, ciorapi pentru comprimarea picioarelor și când dormiți în sala de operații, vor fi folosite mașini pentru a strânge sângele din picioare.
Aceste mașini sunt utilizate în continuare în secție când vă aflați în pat și veți fi încurajați să vă ridicați și să vă plimbați în secție cât mai curând posibil. Riscul de TVP este de aproximativ 1: 200 și riscul de embolie pulmonară de aproximativ 1: 1000. Dacă sunteți identificat ca fiind un candidat cu risc ridicat, este posibil să fiți externat acasă pe injecții de diluare a sângelui timp de până la trei săptămâni, pentru a vă reduce riscul. Probleme toracice Complicații pulmonare precum pneumonie, aspirație și atelectazie (colaps parțial al bazei plămânilor) pot apărea după orice tip de intervenție chirurgicală sub anestezie generală. Riscul acestei complicații poate fi redus prin oprirea fumatului, mobilizarea timpurie după operație și lucrul cu kinetoterapeuții cu exerciții toracice și spirometrie stimulativă. Herniile incizionale Herniile incizionale sunt frecvente după o intervenție chirurgicală bariatrică deschisă, dar din fericire sunt mai rare după o intervenție chirurgicală laparoscopică bariatrică. Riscul este de aproximativ 1% și, dacă apar, tind să fie mici și ușor de reparat la o dată ulterioară. Obstrucția intestinului subțire Intestinul subțire poate fi blocat de răsuciri în jurul țesutului cicatricial (aderență) în interiorul abdomenului care poate apărea după operație. Cealaltă cauză mai puțin frecventă a obstrucției intestinului este o hernie internă.
Aceste tipuri de obstrucții pot apărea în orice moment și pot apărea la mulți ani după operație. Rata obstrucției intestinului după o ocolire gastrică laparoscopică este de aproximativ 5%. Dacă nu este tratat în mod adecvat și rapid, există riscul compromiterii aportului de sânge la nivelul intestinului și, dacă intestinul moare, acest lucru poate duce la perforații și complicații grave sau chiar la moarte. Majoritatea obstacolelor după intervenția chirurgicală laparoscopică pot fi reparate cu succes laparoscopic. Infecția plăgii Acestea pot apărea la orice tip de intervenție chirurgicală și chiar și la o intervenție chirurgicală curată apar până la 5% din cazuri. Acestea pot necesita antibiotice, deschiderea și drenarea plăgii cu ambalare. Aceste răni sunt apoi lăsate să se vindece pe o perioadă mai lungă de timp cu pansamente ca ambulatoriu. Pacienții care fumează prezintă un risc crescut de infecție a rănilor. Deteriorarea splinei sau a altor organe Splina se află aproape de porțiunea superioară a stomacului și poate fi rănită în timpul intervenției chirurgicale. Din fericire, este foarte rar să se rănească splina în timpul intervenției chirurgicale laparoscopice, iar rata este sub 1%. Dacă s-ar întâmpla acest lucru, este posibil să necesitați conversia la o procedură deschisă și îndepărtarea splinei.
Acest lucru va fi evitat ori de câte ori este posibil. Pancreatita este o complicație rară, dar raportată, la fel ca și leziunile hepatice. Acestea rareori necesită intervenție chirurgicală. Leziuni intestinale Rareori intestinele sau stomacul pot fi rănite în momentul intervenției chirurgicale. Dacă acest lucru apare și este recunoscut, acesta va fi reparat laparoscopic, dar operația poate fi întreruptă în acel moment și reprogramată pentru o dată ulterioară. Dacă leziunile intestinale nu au fost recunoscute în acel moment, există riscul de a dezvolta peritonită care pune viața în pericol, necesitând o intervenție chirurgicală suplimentară și admiterea probabilă la terapie intensivă. Deces Rata mortalității în bypassul gastric este de 1: 200.
Trebuie să recunoașteți că, deși echipa dvs. de asistență medicală face tot posibilul pentru a minimiza riscul, acesta nu poate fi redus la zero. Prin efectuarea unei intervenții chirurgicale bariatrice, vă schimbați riscul de scădere a speranței de viață din cauza bolilor legate de greutate, adică aproximativ patru ani pentru o femeie din Australia, pentru o creștere pe termen scurt a riscului de deces în timpul și imediat după operație. Deși procedura se efectuează cu o intervenție chirurgicală, este încă o intervenție chirurgicală majoră și dvs. și familia dvs. ar trebui să vă dați seama că orice complicații ale acestei proceduri ar putea duce la deces. Riscuri specifice legate de operația de bypass gastric Riscurile care se aplică în special bypass-ului gastric laparoscopic includ toate cele de mai sus, dar există riscuri specifice suplimentare legate de procedură. Scurgerea Riscul unei scurgeri este de aproximativ 1% și apare de obicei în primele zile după operație. Acest lucru poate duce la peritonită, abces intraabdominal sau chiar moarte. În momentul intervenției chirurgicale, se efectuează un test de scurgere în sala de operații pentru a confirma că nu aveți scurgere înainte de a fi transferat la recuperare. Drenurile sunt inserate în jurul anastomozei și se efectuează un test de scurgere cu raze X în ziua următoare intervenției chirurgicale, înainte de îndepărtarea drenurilor.
Cheia pentru gestionarea cu succes a unei scurgeri este recunoașterea timpurie și o intervenție adecvată. Cu toate acestea, nu este întotdeauna posibil să demonstrați o scurgere cu tehnici de raze X și poate fi necesar să vă duceți înapoi la teatru pentru o intervenție chirurgicală laparoscopică suplimentară, deoarece este suspectată o scurgere, dar nu poate fi demonstrată. Acest lucru se efectuează pe baza mai bine decât ne pare rău. O scurgere la anastomoză (unde punga stomacului este atașată la intestinul subțire) este cea mai frecventă cauză a complicațiilor grave după o intervenție chirurgicală de bypass gastric laparoscopic. Tratamentul necesită de obicei o revenire la sala de operații, închiderea scurgerii și introducerea canalelor de scurgere. Un tub de alimentare este, de asemenea, introdus direct în intestin. Aceste proceduri sunt de obicei efectuate laparoscopic, dar poate fi necesar să se utilizeze o abordare deschisă mai tradițională. De obicei, în această situație, pacientul necesită internare la terapie intensivă și poate necesita sau nu o perioadă pe un ventilator. Alte complicații pot rezulta din aceste scurgeri, cum ar fi insuficiența renală care necesită dializă.
Poate fi necesar să vă transferați la un spital didactic mare pentru îngrijiri suplimentare. Dacă chirurgul dvs. este nemulțumit de recuperarea postoperatorie, acesta vă poate duce înapoi la teatru pentru o laparoscopie. Acest lucru poate însemna că aveți a doua procedură care nu prezintă nicio anomalie. Cu toate acestea, studiile au arătat că intervenția timpurie pentru complicații produce cele mai bune rezultate. Pentru pacienții neasigurați acest lucru poate duce la taxe suplimentare pentru teatru și anestezie. Abces intraabdominal Ocazional se poate dezvolta un abces fără nicio dovadă de scurgere. Acest lucru se poate datora unor lichide intraabdominale din momentul în care intervenția chirurgicală se infectează și prezintă de obicei 5 până la 14 zile postoperator. Acest tip de situație răspunde de obicei la tratamentul cu antibiotice, dar poate necesita drenarea abcesului sub control cu raze X și, ocazional, o intervenție chirurgicală suplimentară, care se efectuează din nou laparoscopic. Stricturi Ieșirea pungii stomacale este făcută în mod intenționat pentru a limita cantitatea de alimente care poate fi obținută din pungă în orice moment.
Dacă orificiul de evacuare este prea mare, mâncarea trece rapid prin pungă și nu reușiți să obțineți senzația de a vă simți plin, ceea ce vă face să vă simțiți foame tot timpul și consumați mai multă mâncare și, prin urmare, să nu pierdeți în greutate. Vindecarea naturală a acestei noi articulații are ca rezultat o anumită formare a cicatricilor și o oarecare contracție a deschiderii. Pentru unii oameni, această cicatrizare a anastomozei poate face ca aceasta să devină prea mică, ducând la o strictură. Acest lucru apare de obicei la patru până la opt săptămâni după operație. Aceasta duce la dificultăți în alimentație și poate provoca greață sau vărsături prelungite. Acest lucru este de obicei tratat printr-o gastroscopie și dilatarea arsurilor ca o zi. În 80% din cazuri este necesară o singură dilatare, dar un număr mic de pacienți poate necesita două sau mai multe dilatații. Foarte rar este necesară o procedură operativă suplimentară pentru a rezolva această problemă. Ulcere Ulcerele pot apărea în pungă, dar apar cel mai adesea pe partea intestinului subțire al orificiului de evacuare. Aceste ulcere pot provoca probleme semnificative, inclusiv perforații, sângerări sau necesitatea de a revizui bypass-ul cu o operație suplimentară. Există trei cauze de bază ale ulcerului: medicamente antiinflamatoare, cum ar fi ibuprofenul sau aspirina. (și tratați) infecțiile cu Helicobacter pylori la gastroscopia preoperatorie.
Deficiențe de vitamine minerale Deoarece bypassul gastric laparoscopic implică un anumit grad de alterare a anatomiei intestinale normale și o anumită malabsorbție, acest lucru poate duce la deficiența unui număr de vitamine și minerale. Prin urmare, este important să luați multivitamine regulate și să vă verificați sângele în mod regulat. Este posibil ca pacienții care respectă dieta și care iau suplimente să dezvolte deficiențe de vitamine. Cele mai frecvente ar fi anemia cu deficit de fier sau deficiențele de calciu. Mai rar poate apărea deficitul de vitamina B împreună cu deficiența de vitamina A. Vă recomandăm ca medicul de familie să efectueze periodic teste de sânge pentru a verifica deficitul de vitamine. Căderea părului Nu este neobișnuit să aveți subțierea sau pierderea părului în primele câteva luni după intervenția chirurgicală bariatrică. Acest lucru este în principal temporar și poate fi legat de aportul inadecvat de proteine. Hernia de hiatus O hernie de hiat apare atunci când o parte a stomacului alunecă prin diafragmă în piept.
Este foarte frecvent la pacientul obez și probabil că va fi observat la gastroscopie. În momentul intervenției chirurgicale de by-pass gastric, hernia hiatală poate fi reparată cu suturi simple la hiatus. În general, simptomele asociate cu o hernie hiatică de arsuri la stomac și reflux răspund cel mai bine la pierderea în greutate, mai degrabă decât la operația antirefluență. Eșecul de a pierde în greutate După cum sa discutat anterior, deoarece aceasta este o procedură restrictivă, este posibil să înșelați operația și să nu pierdeți în greutate. Diaree sau constipație Diareea este neobișnuită în urma bypass-ului gastric laparoscopic, dar așa cum a fost descris mai devreme, poate fi asociat cu sindromul „dumping”, descris mai sus. Constipația este frecventă după intervenția chirurgicală bariatrică, deoarece pacienții tind să nu bea suficient lichid. Pe măsură ce aportul de lichide și fibre vă îmbunătățește tendința de constipație se va relaxa. Dacă este necesar, se poate lua un laxativ delicat. Pliuri mari ale pielii Aceasta este întotdeauna o posibilitate cu pierderea semnificativă în greutate. Nu există o modalitate fiabilă de a determina înainte de operație în ce măsură se va întâmpla acest lucru în cazul dumneavoastră.
Vârsta, exercițiile fizice, viteza de slăbire, elasticitatea pielii joacă un rol. Sunt disponibile proceduri de chirurgie plastică pentru a corecta excesul de probleme ale pielii și puteți fi direcționat la un chirurg plastic adecvat dacă este necesar.