Έχει φτάσει η φαντασία σας τόσο πολύ που θα μπορούσατε να φανταστείτε τι έχουμε περάσει τις τελευταίες εβδομάδες;

Έχει φτάσει η φαντασία σας τόσο πολύ που θα μπορούσατε να φανταστείτε τι έχουμε περάσει τις τελευταίες εβδομάδες;

Έχει φτάσει η φαντασία σας τόσο πολύ που θα μπορούσατε να φανταστείτε τι έχουμε περάσει τις τελευταίες εβδομάδες; Blom: Φυσικά όχι. Ο υπότιτλος του βιβλίου ακούγεται τώρα πιο προφητικός από ό, τι είχε προβλεφθεί. Από την άλλη πλευρά: Αυτή η κρίση εστιάζει μόνο σε όλα τα προβλήματα που υπήρχαν πριν. Μόλις κατέστησε σαφέστερο ότι αυτό το μοντέλο υπερκατανάλωσης, συμπεριλαμβανομένης μιας παγκοσμιοποίησης που έχει φτάσει σε εντελώς παράξενες αναλογίες, είναι τρομερά παράλογο. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως έχουμε ζήσει μέχρι τώρα – αλλιώς σύντομα δεν θα υπάρχει πλέον. Και πολύ σύντομα.

Από την άλλη πλευρά, έχουμε δει τώρα ότι ήταν απίστευτα πράγματα … Blom: Αυτή είναι η υπέροχη στιγμή! Μας λέγονταν πάντα: “Ναι, αυτό που συμβαίνει στο κλίμα είναι τρομερό, αλλά τι πρέπει να κάνουμε; Η οικονομία πρέπει να συνεχιστεί. Εάν το διακόψετε, ο κόσμος θα τελειώσει.” Και ειπώθηκε ότι τελικά κάθε ερώτηση θα λυθεί από την αγορά. Τώρα ξαφνικά έχει έρθει μια κρίση, όπου βρήκαμε: “Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να εμπιστευτούμε την αγορά για να λύσουμε αυτήν την κρίση. Πρέπει να απαντηθεί από το κράτος. Για να συμβεί αυτό, ό, τι ήταν προηγουμένως εντελώς αδύνατο πρέπει να συμβεί και αμέσως , εντός των ημερών. ” Νομίζω ότι υπάρχει μαγεία αυτή τη στιγμή. Κανείς δεν μπορεί να μας πει ξανά: Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό!

Τι είναι υπεύθυνο για το γεγονός ότι όλα είναι τώρα δυνατά; Blom: Φοβάται μέχρι θανάτου! Αυτήν τη στιγμή παράγουμε τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση σε 100 χρόνια. Εκατομμύρια άνθρωποι θα καταρρεύσουν το μοντέλο ζωής τους, και επειδή έχουμε παγκοσμιοποιηθεί, θα επηρεάσει εκατομμύρια σε χώρες που επηρεάζονται λιγότερο από τον ίδιο τον ιό. Αυτή η οικονομική κρίση και οι πολιτικές κρίσεις που θα προκύψουν από αυτήν θα μπορούσαν να γίνουν πραγματικά τρομερές. Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσουμε αυτή τη στιγμή ως την ευκαιρία που είναι. Αυτό το μοντέλο μας έφερε στο χείλος. Είναι σαν κάποιος να πηδάει από τον 30ο όροφο και είναι σε καλή υγεία μέχρι τη στιγμή της σύγκρουσης. Έχουμε δει τα πρώτα αποτελέσματα του επερχόμενου αντίκτυπου τα τελευταία χρόνια. Αυτή είναι πραγματικά η στιγμή να το σκεφτούμε: πώς θέλουμε να ζήσουμε; Για ποιο λόγο θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε όλους αυτούς τους πόρους; Αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να μιλήσετε για κάτι που δεν γνωρίζετε ακόμα. Από τη μία πλευρά έχει νόημα να σκεφτόμαστε τον κόσμο με πολύ πιο τοπικό τρόπο, από την άλλη πλευρά είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο κόσμος δεν σταματά στα σύνορά μας. Κλίμα, οικονομικές ή μεταναστευτικές ροές, τρομοκρατία – αυτά είναι όλα πράγματα που μπορούν να γίνουν κατανοητά μόνο παγκοσμίως.

Τα σύνορα έγιναν ξαφνικά εξαιρετικά σημαντικά.reduslim να αγοράσετε Τι σημαίνει η ενίσχυση των εθνικών κρατών για το μέλλον; Αυτό έκανε λίγο πιο πιθανό τον επόμενο πόλεμο της Κεντρικής Ευρώπης; Blom: Εάν εργάζεστε ιστορικά και ενδιαφέρεστε για στιγμές αναταραχής, μπορείτε να δείτε ότι όλα είναι δυνατά ανά πάσα στιγμή. Και ότι οι μεγάλες καταστροφές έρχονται πάντα όταν μια κοινωνία αισθάνεται ιδιαίτερα ασφαλής. Υπάρχουν όμως καλά επιχειρήματα ενάντια σε έναν πόλεμο της Κεντρικής Ευρώπης ή ενάντια στην άνοδο του φασισμού στην Ευρώπη, και το ισχυρότερο επιχείρημα εναντίον του ότι ξέρω είναι απλώς τα δημογραφικά στοιχεία: Είχαμε πολλούς νεαρούς άνδρες στη δεκαετία του 20 και του 30, από που οι παλαιότεροι είχαν ήδη βιαστεί από έναν πόλεμο. Σήμερα έχουμε έναν γηράσκοντα πληθυσμό που δεν έχει περάσει ποτέ από πόλεμο. Αλλά βλέπουμε ήδη πώς οι δημοκρατίες διαβρώνονται και καταργούνται αργά γύρω μας. Ένα άλλο παιχνίδι παίζεται εδώ και πολύ καιρό μεταξύ των σκηνών της δημοκρατίας. Και εάν, στο μέλλον, η δημόσια ζωή θα ήταν δυνατή μόνο μέσω της παρακολούθησης εφαρμογών, αυτό θα δημιουργούσε μια υποδομή πληροφοριών που μπορεί να είναι καταστροφική αν πέσει σε λάθος χέρια.

“Η άνεση στην οποία έχουμε καθιερωθεί έχει γίνει θανατηφόρα.”

Πολύ περιοριστικά μέτρα υπό τον τίτλο “κρίση υγείας” έγιναν δεκτά εκπληκτικά χωρίς αντίφαση. Αυτό είναι επίσης ένα από τα διδάγματα από αυτήν την κρίση: Αυτό που σταματήσαμε τελικά με τα πάντα; Blom: Νομίζω ότι είναι θέμα αδράνειας. Έχουμε τόσα πολλά που είναι πολύ εύκολο να αποσυρθούμε σε μια απολιτική ζωή και να διασκεδάζουμε, να ενημερώνουμε και να μιλάμε 24 ώρες την ημέρα. Με αυτόν τον τρόπο, μια συγκεκριμένη διάρκεια ζωής μπορεί να ξετυλίγεται πολύ ομαλά χωρίς να εμπλέκεται πολιτικά. Οι περισσότεροι άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους μόνο όταν αισθάνονται άσχημα. Εφόσον τα περισσότερα άτομα είναι καλά και περνούν καλά, είναι πιθανώς αρκετά έτοιμοι να συμβιβαστούν με πολλά συστήματα. Χρειαζόμαστε όμως περισσότερη δυσφορία, διότι η άνεση στην οποία έχουμε καθιερωθεί έχει γίνει θανατηφόρα.

Η κρίση, που δείχνει τι είναι δυνατό, θα μας φέρει πιο κοντά ή θα μας απομακρύνει από το πραγματικό ζήτημα της ανθρώπινης επιβίωσης; Δεν θα ειπωθεί σύντομα ότι πρέπει να ενισχύσουμε ξανά την οικονομία, ανεξάρτητα από το κόστος, και θα φροντίσουμε το κλίμα αργότερα; Στο βιβλίο σας το αποκαλείτε «ωμέγα φάση» μιας κοινωνίας: ενάντια στην καλύτερη γνώση, συνεχίστε προς την άβυσσο … Blom: Στο βιβλίο μου γράφω ότι θα υπάρξει μια μάχη ιστοριών, μια μάχη για την εξουσία να εξηγήσει αυτή τη φορά . Δεν είναι η πιο αληθινή και ευγενέστερη ιστορία που κερδίζει, αλλά η πιο αποτελεσματική. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι που είναι παθιασμένοι με την ανάγκη να αρχίσουν να ζουν διαφορετικά πρέπει να προσπαθήσουν να κάνουν ό, τι μπορούν για να κάνουν αυτήν την ιστορία πιο αποτελεσματική. Δεν πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη μας εδώ. Για τις επόμενες γενιές, πρέπει τώρα να αποφασίσουμε ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει. Με έναν συγκεκριμένο τρόπο, χωρίς να θέλουμε να αναιρέσουμε την τραγωδία για πολλούς ανθρώπους, αυτό το στεφανιαίο σοκ είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να είχε συμβεί σε εμάς: Δείχνει ότι υπάρχει άλλος τρόπος, ναι, μπορούμε να τραβήξουμε το φρένο έκτακτης ανάγκης εάν είναι απαραίτητο. Δεν είμαστε ένα προσάρτημα στην αγορά, έχουμε τη δική μας δύναμη και τις δικές μας προτεραιότητες.

Αλλά το κατάλαβαν και οι πολιτικοί; Blom: Η πολιτική είναι μια ρεαλιστική τέχνη. Πρέπει ακόμη να επιδιώξεις τα οράματα και το όραμα δεν μπορεί να είναι αυτό που έχουμε τώρα είναι ήδη το καλύτερο. Όχι μόνο επειδή συμπεριφερόμαστε με επιθετικό τρόπο έναντι των φυσικών πόρων και των άλλων ανθρώπων, αλλά και επειδή βλέπουμε: οι νέοι ξύνονται για να αισθάνονται κάτι, οι άνθρωποι παίρνουν τόνους αντικαταθλιπτικών – κανείς δεν μπορεί να μου πει ότι αυτές είναι οι πιο ευτυχισμένες κοινωνίες στον κόσμο είναι. Πρέπει να αλλάξουμε την κοινωνία μας. Συνειδητοποιήσαμε ότι δεν είμαστε οι κύριοι της δημιουργίας. Συνειδητοποιήσαμε ότι είμαστε ένας οργανισμός σε ένα τεράστιο σύστημα. Αυτό θα ήταν μια πολύ απλή εικόνα που θα μπορούσε να προωθήσει μια νέα κοινωνία. Είμαστε αυτή τη στιγμή τόσο ριζοσπαστικοί όσο ο Διαφωτισμός, τόσο ριζοσπαστικοί όσο οι αρχές του πολιτισμού μας. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια νέα πορεία. Διότι αυτό που έχουμε τώρα δεν θα είναι πλέον βιώσιμο σε 20 χρόνια.

«Οι άνθρωποι πρέπει να το αισθάνονται από πρώτο χέρι για να αντιδράσουν. «

Αλλά ποια ιστορία θα ήταν αρκετά ελκυστική για να αλλάξει μόνιμα την πολιτική δράση; Blom: Είμαστε πολύ άρρωστοι εξοπλισμένοι ψυχολογικά για να αντιμετωπίσουμε βαθμιαίες και αργές κρίσεις. Μια ξαφνική, καταστροφική αλλαγή όπως η Corona, μπορούμε να αντιδράσουμε πολύ αποτελεσματικά και γρήγορα. Όμως μια τόσο ανατριχιαστική αλλαγή όπως το κλίμα, όπου οι μεγαλύτερες και πιο καταστροφικές αλλαγές συμβαίνουν αλλού, είναι πολύ πιο δύσκολη. Ταυτόχρονα, αυτή είναι μια καταστροφικά ξηρή πηγή, και πιθανότατα θα έχουμε ένα πολύ ζεστό καλοκαίρι στο οποίο οι άνθρωποι θα έχουν κυκλοφοριακά προβλήματα. Οι άνθρωποι πρέπει να το αισθάνονται από πρώτο χέρι για να αντιδράσουν. Αλλά χρειαζόμαστε γρήγορα τεράστιες αλλαγές, χρειαζόμαστε μια πραγματική πράσινη νέα συμφωνία, μια πράσινη, βιώσιμη υποδομή που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα εγγόνια μας. Τότε θα έχουμε και πάλι την ελπίδα στην κοινωνία μας ότι εργαζόμαστε για ένα κοινό μέλλον και όχι μόνο για την ατομική μας ευημερία. Ο οικοδόμος που συνέταξε τα σχέδια για τον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου ήξερε ότι τα εγγόνια του δεν θα δούσαν ποτέ ούτε αυτόν τον καθεδρικό ναό, αλλά σε λίγους αιώνες θα υπάρξει κάτι τεράστιο. Αυτή θα ήταν μια πρόσβαση που χρειαζόμαστε τώρα. Χάσαμε το μέλλον και πρέπει να το δημιουργήσουμε ξανά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ: Ο Philipp Blom, γεννημένος στο Αμβούργο το 1970, σπούδασε φιλοσοφία, ιστορία και εβραϊκές σπουδές στη Βιέννη και την Οξφόρδη. Ζει στη Βιέννη ως συγγραφέας, δημοσιογράφος και ιστορικός. Τα πιο γνωστά βιβλία του περιλαμβάνουν το “The Staggering Continent. Europe 1900-1914” (2009), “The Torn Years. 1918-1938” (2014) και “The World From Its Hooks” (2017). Το 2018 ήταν ο εναρκτήριος ομιλητής του Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ.

Διαβάστε τα νέα δωρεάν για 1 μήνα τώρα! * * Η δοκιμή τελειώνει αυτόματα.

Περισσότερα για αυτό ▶

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ

Κερδίστε πραγματικά ασύρματα ακουστικά από την JBL τώρα! (E-media.at)

Νέα πρόσβαση (yachtrevue.at)

8 λόγοι για τους οποίους είναι υπέροχο να είσαι ανύπαντρος (lustaufsleben.at)

Μπιφτέκι γαρίδας σολομού με μαγιονέζα wasabi και αγγούρι μελιού (gusto.at)

Στη νέα τάση: Shock-Down – πόσο καιρό μπορεί η οικονομία να αντέξει σε κλειδώματα; (Trend.at)

Οι 35 καλύτερες οικογενειακές σειρές που γελούν και νιώθουν καλά (tv-media.at)

E-Scooter στη Βιέννη: Σε σύγκριση με όλους τους παρόχους και τις τιμές 2020 (autorevue.at)

Ο ιστορικός και δημοσιογράφος Philipp Blom αντιμετώπισε σε βάθος τις μεγάλες κρίσεις του παρελθόντος. Για πολύ καιρό έχει ζητήσει από μια ριζική επανεξέταση ενόψει της κλιματικής αλλαγής. Στο νέο του βιβλίο “The Great World Theatre” (από τις 25 Μαΐου) ανανεώνει αυτήν την απαίτηση. Τους καλεί

Κρίση κορώνας

μια μεγάλη ευκαιρία.

Κύριε Blom, το νέο σας βιβλίο δημιουργήθηκε μετά από πρόταση του Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ. Πως έγινε αυτό? Philipp Blom: Μετά την εναρκτήρια ομιλία μου στο Φεστιβάλ το 2018, η (Πρόεδρος) Helga Rabl-Stadler και (Καλλιτεχνικός διευθυντής) Markus Hinterhäuser με ρώτησαν: “Γράψτε μας ένα βιβλίο για την 100ή επέτειο του Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ. Θα πρέπει να ονομάζεται” The Great World Theatre “. Θα σας αφήσουμε να γράψετε. Η μεγάλη διαφάνεια ήταν μια μεγάλη πρόκληση. Θέλατε να παρουσιάσω το βιβλίο στο Φεστιβάλ και νομίζω ότι θέλετε να είναι μέρος του διαλόγου που έχει το Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ με το παρόν και το μέλλον σας Ανησυχούσα με τον ρόλο που διαδραματίζουν η τέχνη και οι ιστορίες στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας – πώς μπορεί κανείς να μάθει να σκέφτεται ιδέες και πώς ίσως η τέχνη μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να μάθουμε πώς μπορεί να μοιάζει μια νέα κοινωνία Σήμερα βλέπουμε πιο έντονα από ποτέ ότι βρισκόμαστε σε ένα μοντέλο οικονομίας και κοινωνίας που είναι αυτοκτονικό. Η Κορώνα είναι τελικά ένα σύμπτωμα του ότι είμαστε πολύ βαθιά στη φύση παρεμβαίνουν τοπικά περιβάλλοντα. Τώρα έχουμε μια ιστορική ευκαιρία να σκεφτούμε πώς θα μπορούσαμε να ζήσουμε διαφορετικά.

Τι είπαν για το βιβλίο στο Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ; Blom: Ήταν ένα διαφορετικό βιβλίο από το αναμενόμενο, αλλά είδατε ότι ήταν η προσπάθειά μου να απαντήσω σοβαρά στην ερώτησή σας. Είναι ένα βιβλίο που δεν ασχολείται ρητά με τα φεστιβάλ και την υψηλή κουλτούρα, αλλά προσπαθεί να προχωρήσει αυτό το ερώτημα και να πει: Είμαστε όντα που λένε στον εαυτό τους. Οι ιστορίες που λέμε καθορίζουν ποιες κοινωνίες σχηματίζουμε. Όταν η ιστορία πηγαίνει ότι είμαστε οι κύριοι της δημιουργίας και πρέπει να υποτάξουμε τη γη, συμπεριφερόμαστε με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Αυτές οι αφηγήσεις μπορούν να είναι χρήσιμες, αλλά μπορούν επίσης να είναι εξαντλητικές. Γι ‘αυτό είναι πολύ σημαντικό για μια κοινωνία να σκεφτεί: Τι θέλουμε να πούμε στον εαυτό μας για τον εαυτό μας;

Δεν έχει ακόμη αποφασιστεί εάν και σε ποια μορφή το Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ θα πραγματοποιηθεί φέτος λόγω της κρίσης της κορώνας. Θέλετε πραγματικά να πραγματοποιηθούν; Blom: Είμαι βέβαιος ότι θα ληφθεί η πιο υπεύθυνη απόφαση. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε μαζικές εκδηλώσεις ξανά έως ότου έχουμε αποτελεσματικές θεραπείες και αποτελεσματικά εμβόλια. Είναι πολύ δύσκολο αυτή τη στιγμή να σκεφτούμε πώς μπορεί να παραμείνει ο πολιτισμός – ειδικά ο πολιτισμός που υπάρχει από ζωντανές συναντήσεις. Εύχομαι στο Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ να βρουν τον καλύτερο τρόπο για να συνεχίσουν τη φλόγα, ειδικά σε αυτό το εκατό έτος.

“Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως έχουμε ζήσει μέχρι τώρα – αλλιώς σύντομα δεν θα υπάρχει πλέον.”

Το βιβλίο σας έχει τον τίτλο “On the Power of Imagination in Times of Change”. Έχει φτάσει η φαντασία σας τόσο πολύ που θα μπορούσατε να φανταστείτε τι έχουμε περάσει τις τελευταίες εβδομάδες; Blom: Φυσικά όχι. Ο υπότιτλος του βιβλίου ακούγεται τώρα πιο προφητικός από ό, τι είχε προβλεφθεί. Από την άλλη πλευρά: Αυτή η κρίση εστιάζει μόνο σε όλα τα προβλήματα που υπήρχαν πριν. Μόλις κατέστησε σαφέστερο ότι αυτό το μοντέλο υπερκατανάλωσης, συμπεριλαμβανομένης μιας παγκοσμιοποίησης που έχει φτάσει σε εντελώς παράξενες αναλογίες, είναι τρομερά παράλογο. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως έχουμε ζήσει μέχρι τώρα – αλλιώς σύντομα δεν θα υπάρχει πλέον. Και πολύ σύντομα.

Από την άλλη πλευρά, έχουμε δει τώρα ότι ήταν απίστευτα πράγματα … Blom: Αυτή είναι η υπέροχη στιγμή! Μας λέγονταν πάντα: “Ναι, αυτό που συμβαίνει στο κλίμα είναι τρομερό, αλλά τι πρέπει να κάνουμε; Η οικονομία πρέπει να συνεχιστεί. Εάν το διακόψετε, ο κόσμος θα τελειώσει.” Και ειπώθηκε ότι τελικά κάθε ερώτηση θα λυθεί από την αγορά. Τώρα ξαφνικά έχει έρθει μια κρίση, όπου βρήκαμε: “Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να εμπιστευτούμε την αγορά για να λύσουμε αυτήν την κρίση. Πρέπει να απαντηθεί από το κράτος. Για να συμβεί αυτό, ό, τι ήταν προηγουμένως εντελώς αδύνατο πρέπει να συμβεί και αμέσως , εντός των ημερών. ” Νομίζω ότι υπάρχει μαγεία αυτή τη στιγμή. Κανείς δεν μπορεί να μας πει ξανά: Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό!

Τι είναι υπεύθυνο για το γεγονός ότι όλα είναι τώρα δυνατά; Blom: Φοβάται μέχρι θανάτου! Αυτήν τη στιγμή παράγουμε τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση σε 100 χρόνια. Εκατομμύρια άνθρωποι θα καταρρεύσουν το μοντέλο ζωής τους, και επειδή έχουμε παγκοσμιοποιηθεί, θα επηρεάσει εκατομμύρια σε χώρες που επηρεάζονται λιγότερο από τον ίδιο τον ιό. Αυτή η οικονομική κρίση και οι πολιτικές κρίσεις που θα προκύψουν από αυτήν θα μπορούσαν να γίνουν πραγματικά τρομερές. Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσουμε αυτή τη στιγμή ως την ευκαιρία που είναι. Αυτό το μοντέλο μας έφερε στο χείλος. Είναι σαν κάποιος να πηδάει από τον 30ο όροφο και είναι σε καλή υγεία μέχρι τη στιγμή της σύγκρουσης. Έχουμε δει τα πρώτα αποτελέσματα του επερχόμενου αντίκτυπου τα τελευταία χρόνια.